Ledare utav ett lag

För att kunna arbeta som idrottstränare krävs det att man har genomgått en typ av tränarutbildning. Självklart kan man träna ett lag på fritiden men vill man mer än vara tränare som hobby är utbildning ett krav. Det är många regler att hålla reda på vid denna typ av arbete och inte minst krävs det ett öga för att kunna se talanger.

Som tränare för barn och yngre ungdomar är det viktigt att ha ett visst pedagogiskt sinnelag för att kunna lära ut på ett roligt och bra sätt. Det är också mycket positivt med social kompetens för att kunna kommunicera på ett bra sätt med föräldrar då de allt som oftast har åsikter om upplägget och vad som är bäst för deras egna barn. Att en före detta spelare i ett ungdomslag blir ledare för yngre spelare hör till vanligheterna.

Att vara tränare för ett lag på en högre professionell nivå är krävande då det kräver mycket kunskap kring sporten och diverse taktikupplägg. Om man lyckas med det och blir en känd, populär tränare med vunnen respekt för sitt lag och sitt lags fans är det ett mycket spännande arbete som ger bra betalt och där resor är en självklar del av arbetslivet. Detta gäller främst för den tränare som får äran att leda det svenska landslaget i olika internationella sammanhang. Ett sådant är kval till större turneringar som innebär matcher på såväl borta- som hemmaplan under en längre tid. Varje poäng man kan plocka i dessa möten är otroligt viktiga för lagets framtid – såväl inom mästerskapet i sig som förtroendet för tränarens framtida ledarskap.